Chránené územia Slovenska č. 106/2026

CHUS 106/2026 19 Starostlivosť o prírodu a krajinu niektoré aspekty ich nočných aktivít a ukázal, ako sa prispôsobujú dĺžke noci a ako reagujú na lunárny cyklus. Sledovanie týchto krypticky žijúcich šeliem v otvorenej krajine je náročné. Vzhľadom na obmedzené rozlíšenie obrázkov z fotopascí, podobnosť morfologických znakov a zhoršené svetelné podmienky počas noci, sme pre účely analýz nerozlišovali jednotlivé druhy, ale zlúčili ich do jednej skupiny – kuny (Martes sp). Táto metodologická voľba síce neumožňuje identifikovať možné interšpecifické rozdiely v správaní alebo ekologických preferenciách medzi Martes martes a Martes foina, avšak poskytuje obsiahle údaje o základných časových vzorcoch aktivity v agrocenózach. Transparentnosť tohto prístupu zvyšuje vedeckú hodnotu zistení, keďže v daných podmienkach nebolo spoľahlivé druhové rozlíšenie možné. Tu je však potrebné upozorniť na potenciálne skreslenia výsledkov vzniknuté zlúčením oboch druhov do jednej analytickej skupiny, ako aj nezohľadnením charakteristík biotopov pri použitých štatistických analýzach. V sledovanom období sme na 37 lokalitách južného Slovenska rozmiestnili celkovo 211 fotopascí. Tieto zariadenia boli v teréne umiestňované v líniách po 2 až 10 kusoch, najčastejšie po 5, s odstupom 100 metrov. Počas štyroch rokov sme získali 951 nezávislých detekcií kún. Každý záznam obsahoval presný čas a dátum, čo nám umožnilo pomocou štatistických modelov analyzovať dennú a nočnú aktivitu. Na analýzu cyklickej povahy 24-hodinového cyklu sme využili metódy cirkulárnej štatistiky, konkrétne Rayleighov test na overenie významnosti orientácie aktivity a Watson-Williamsov test na porovnanie distribúcie aktivity medzi skupinami podľa dĺžky noci. Časové údaje boli konvertované na uhly θ (theta) v rozsahu 0° až 360° (0° = polnoc). Kruhové histogramy prezentované nižšie (vytvorené v programe PAST version 4.17, Hammer 1999 – 2021) zobrazujú hustotu detekcií počas 24-hodinového cyklu. Os X (obvod kruhu) predstavuje 24-hodinovú časovú škálu a plocha jednotlivých výsekov reprezentuje počet nezávislých detekcií v danom časovom intervale. Naše údaje z fotopascí potvrdzujú, že kuny precízne prispôsobujú svoje správanie sezónnym zmenám. Počas leta, keď sú noci krátke, je ich aktivita veľmi intenzívna a sústredená do niekoľkých hodín tmy. Zistili sme, že extrémne krátke noci s dĺžkou 7 a 8 hodín vykazujú podobné vzorce aktivity, ktoré sa však výrazne líšia od stredne dlhých (9 – 10 hodín) a dlhých nocí (13 – 15 hodín). Predpokladáme, že počas 7-hodinovej noci sú kuny vystavené výraznému časovému tlaku, čo vedie k „kompresii“ ich aktivity. Pri predĺžení noci na 9 hodín sa tvar aktivity štatisticky významne mení, keďže tlak na rýchly lov sa znižuje (obr. 3). Obr. 1: Kuna lesná – lokalita Šurianske slaniská (k. ú. Šurany) Obr. 2: Kuna skalná – lokalita Lieskovský kanál (k. ú. Patince)

RkJQdWJsaXNoZXIy MjAzMjQ2NA==