Chránené územia Slovenska č. 106/2026

CHUS 106/2026 15 Starostlivosť o prírodu a krajinu v počte 1 – 3 jedince. Ďalšie pozorovanie tiahnuceho jedinca bolo 18. 9. 2023, 21. 9. 2023 a 23. 9. 2023, čo je zatiaľ najneskorší známy výskyt v tomto území (tab. 1) (Danko et al. 2017). Migrácia orla krikľavého (obr. 6; obr. 11) prebiehala pozvoľne a vrchol dosahovala v druhej dekáde septembra, rovnako aj pri včelárovi lesnom, ale v trochu vyšších počtoch (obr. 6; obr. 12). Ťah žeriavov popolavých cez Východoslovenskú nížinu z minulosti opisujú viacerí autori (Ferianc 1964; Matoušek 1961; Mošanský 1970; Voskár et al. 1967; Voskár 1971). Na východnom Slovensku vedie migračná trasa žeriavov cez pohorie Vihorlat. Danko a Pčola (2008) uvádzajú jarný ťah v období od 19. marca do 6. apríla, zatiaľ čo jesenná migrácia prebiehala od 6. septembra do Foto: autori Obr. 1: Pohľad z pozorovacieho bodu na severovýchod Grafy priebehu migrácie niektorých vybraných druhov Obr. 2: Priebeh migrácie jastraba krahulca a sokola myšiara 0 5 10 15 20 25 30 Početnosť Dátum pozorovania Accipiter nisus Falco tinnunculus Obr. 3: Graf migrácie bociana bieleho a bociana čierneho Obr. 4: Migrácia myšiaka hôrneho 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 Početnosť Dátum pozorovania Ciconia ciconia Ciconia nigra 0 50 100 150 200 250 300 Početnosť Dátum pozorovania Buteo buteo Obr. 3: Graf migrácie bociana bieleho a bociana čierneho Obr. 4: Migrácia myšiaka hôrneho 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 Početnosť Dátum pozorovania Ciconia ciconia Ciconia nigra 0 50 100 150 200 250 300 Početnosť Dátum pozorovania Buteo buteo Obr. 5: Graf migrácie kane močiarnej, kane popolavej a kane sivej Obr. 6: Priebeh migrácie orla krikľavého a včelára lesného 0 5 10 15 20 25 30 Početnosť Dátum pozorovania Circus aeruginosus Circus pygargus Circus cyaneus 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Početnosť Dátum pozorovania Clanga pomarina Pernis apivorus Obr. 2: Priebeh migrácie jastraba krahulca a sokola myšiara Obr. 3: Graf migrácie bociana bieleho a bociana čierneho Obr. 5: Graf migrácie kane močiarnej, kane popolavej a kane sivej Obr. 13: Krúžiaci hadiar krátkoprstý 19. novembra. Žeriavy migrujú vo výškach približne 50 až 700 metrov nad úrovňou terénu. Na jar sa presuny uskutočňujú najmä v dopoludňajších hodinách, zatiaľ čo na jeseň prebiehajú počas celého dňa, vrátane nočných hodín. Najvyššie početnosti boli zaznamenané na jeseň, keď v rokoch 1976 až 2006 dosahovali priemerné počty v mesiacoch september a október približne 4 000 až 4 500 jedincov. Naopak, počas jarného ťahu v marci počet

RkJQdWJsaXNoZXIy MjAzMjQ2NA==