Zranené mláďa Myšiarky ušatej v našej opatere

Zranené mláďa Myšiarky ušatej v našej opatere

Pre mláďa Myšiarky ušatej sa prvý pokus o opustenie hniezda neskončil šťastne. S poranenou nohou sa stala novým pacientom našej rehabilitačnej stanice v Banskej Štiavnici a zatiaľ sa jej darí dobre. Aj keď nie je potrebné, pri každom náleze brať mláďatá z prírody, v tomto prípade to bolo v obci Bzovík v okrese Krupina nevyhnutné.

Myšiarka ušatá je menšia ako sova obyčajná. Krídla má dlhé a dosť úzke. Dlhé ušká, ktoré sú viditeľné pri toku, vzrušení, či v maskovacom pretiahnutom postoji, ale taktiež niekedy v teréne neviditeľné (počas letu a pri odpočinku). Lieta pomaly a vlnite, niekoľko veslovitých úderov krídel strieda plachtenie. Uprednostňuje lesnatú krajinu s otvorenými plochami, ktoré jej poskytujú bohatú potravnú ponuku. Ide predovšetkom o ihličnaté, menej listnaté lesy, skupiny stromov alebo krovinaté lesostepné biotopy.

Mláďatá opúšťajú hniezdo po 3 – 4 týždňoch a pohybujú sa vo vetvách stromov v okolí hniezda. Loví výhradne v nízkom lete na otvorených priestranstvách, obvykle iba v noci. Korisť vyhľadáva podľa sluchu, ktorou sú predovšetkým drobné zemné hlodavce, najmä hraboše, v menšej miere ryšavky, ale aj väčší cicavce ako lasica, chrček, potkan, krt a pod. Taktiež to môžu byť aj obojživelníky a hmyz.

Hniezdna populácia myšiarky na Slovensku je odhadovaná na 2500 – 4000 hniezdnych párov. Populácia utrpela aj otravami v dôsledku veľkoplošného používania pesticídov.

Zdroj: Správa CHKO Štiavnické vrchy

 

Všetky správy

Október

Počuli ste, že...